Почему мутнеют консервированные и маринованные помидоры в банках? Banke s paradižnikom so eksplodirale: kaj storiti? Как правильно закрывать помидоры на зиму, чтобы не взрывались: секреты, советы. Можно ли и как переделать помутневшие маринованные помидоры?

Homemade tomatoes in glass jar. Fresh and canned tomatoes on woo

Статья расскажет вам о том, почему мутнеют банки с помидорами и как избежать вздутия закрутки.

Почему мутнеют консервированные и маринованные помидоры в банках?

Многие хозяйки консервируют огурцы и помидоры. Конечно же, существует множество разнообразных рецептов таких закруток, но технология всегда одна – а именно заливка овощей горячим маринадом. Однако не редко случается так, что консервация «мутнеет» и даже «взрываются». В итоге такие заготовки портятся и банки подлежат выбрасыванию.

ВАЖНО: Если с консервацией возникают проблемы – это значит, что был нарушен один из процессов консервирования.

  • Не все ингредиенты для засола были хорошо вымыты (помидоры, зелень, перец, чеснок).
  • Крышки или же банки были не качественно простерилизованы (неважно каким способом).
  • В маринаде было слишком маленькое количество уксуса (уксус выступает консерватором).
  • Вода для рассола не была доведена до кипения или не использовалась чистая вода.
  • Банки хранились в плохих условиях (слишком теплых, благоприятных для брожения консервации).
Мутные консервированные помидоры

Мутные консервированные помидоры

Можно ли и как переделать помутневшие маринованные помидоры?

ВАЖНО: Если первое помутнение рассола произошло спустя несколько часов после закрутки, у вас еще есть шанс реанимировать «консервацию».

Что для этого нужно делать:

  • Вскройте помутневшую банку, крышку следует выкинуть
  • Слейте весь «плохой» рассол
  • Такие помидоры можно снова законсервировать
  • Для начала промойте помидоры чистой водой
  • Проведите тщательную стерилизацию банки и новой крышки
  • Сварите новый маринад
  • Сложите помидоры в подготовленные баночки
  • Залейте помидоры свежим маринадом
  • Дайте помидорам постоять до 20-25 минут
  • Снова закатайте банки
Консервирование помутневших помидоров

Консервирование помутневших помидоров

Banke s paradižnikom so eksplodirale: kaj storiti?

Pogosto praznine se pokvarijo Ker se znotraj kozarca pojavi prekomerna tvorba plina. Pojavi se, ko so bile tehnologije priprave marinade oslabljene ali so bile dovoljene nezadostne sterilizacije posode. Ni redko paradižnik "eksplodira" Zaradi nizkih kakovostnih pokrov ali njihovega slabega zvijanja.

Da se ne zgodi z ohranitvijo, je najbolje izbrati najbolj zanesljivo metodo sterilizacije pločevinke - segrevanje v pečici pri 100 stopinjah. Pokrov lahko kuhate nekaj minut z vrelo vodo in pri valjanju dobro pomaknite stroj (do konca). Bodite prepričani, da jih je treba po zasuku pločevink obrniti na glavo in jih shraniti en dan pod odejo.

Paradižnik lahko tudi "eksplodira", ker umazanija je bila ohranjena na zelenjavi za zvijanje (V njem je lahko tudi veliko bakterij in gliv). Da bi se izognili fermentaciji, je treba vsak paradižnik, zelišča in česnove zobe temeljito oprati z vročo tekočo vodo. Paradižnik razvaljajte tako, da pripravite "desno" marinado z zadostno količino kisa in soli. Konec koncev delujejo kot naravni konzervansi, ki ohranjajo zelenjavo.

Pomembno: Tudi če paradižnika v banki po enem dnevu ni postal zamegljen, je treba za ohranjanje spremljati še nekaj tednov (2 ali 3). Da bi odpravili tveganje za fermentacijo paradižnika, shranite ohranitev na hladnem mestu (klet, klet, balkon), saj je v topli sobi tveganje za oblak in eksplozijo pločevinke veliko večje.

Če v bankah opazite celo majhno peno, je treba takšno ohranjanje takoj odpreti in prevračati. Po kakršnem koli ohranitvi, tudi če ste banke odstranili na hladnem mestu, preverite pokrove za otekanje Prvi mesec. To je povsem preprosto - tapnite na pokrovih: zvočni zvok simbolizira dobro in zanesljivo valjanje, gluhi pa hitro napihne.

Če so prevleke otekle, je treba takšno ohranjanje shranjevati v hladilniku. To lahko upočasni postopek fermentacije, če pa se to ne zgodi, je treba banke odpreti (sveži paradižnik je mogoče prevrniti, in obstajajo "stari", če imajo primeren okus). Razmere so veliko slabše, ko je v bregovih viden plesen. Takšno ohranjanje zahteva samo metanje, ker je gliva zrasla v notranjosti.

Pomembno: Kljub temu je bolje, da ne jeste razstreljene in plesni, saj je lahko črevesna palica v bregovih - sam vzrok za fermentacijo zasuka.

Kaj storiti z oteklimi pločevinkami paradižnika?

Kaj storiti z oteklimi pločevinkami paradižnika?

Kako pravilno zapremo paradižnik za zimo, da ne eksplodirajo: skrivnosti, nasveti

Da bi se ohranitev iz paradižnika pokvarila in vedno okusna, je pomembno, da se držite 7 glavnih pravil:

  • Vladajo prvi "razvrščanje zelenjave".Če želite to narediti, razvrstite zelenjavo, pri čemer izbirate najbolj elastično in celoto, brez poškodb, vdolbine, temnenja, ne gnilega.
  • Pravilo drugo "Priprava zelenjave."Če želite to narediti, je treba vsako sadje oprati z vodo (po možnosti vroče), lahko to storite kot šibka raztopina soli in sode.
  • Pravilo tretje "visokokakovostno sterilizacija". Če želite to narediti, sperite s pločevinami sode in jih ogrejte v pečici, priporočljivo pa je vreti pokrove.
  • Pravilo četrto "Naravni konzervans". Mora biti v marinadi. Uporabite sol, kis ali citronsko kislino.
  • Pravilo petega "vztrajanje v marinadi"Pripravljeno zelenjavo zložite v sterilne kozarce in nalijte z vročo slanico, pri čemer jim pustite, da se kuhajo približno 15-20 minut. Slanico lahko nato odcedimo, spet kuhamo in jo spet nalijemo.
  • Pravilo šest "pravilen zasuk"Prepričajte se, da je vrat kozarca cel in brez razpok, do zadnjega obrata stroja ga valjate zelo tesno (zaradi tega bo vakuum v bregu in preprečil fermentacijo).
  • Sedmo pravilo "shranite v hladnem mestu"Da se izognete otekanju pokrova, fermentacije in eksplozije kozarcev.
Pravilni spin paradižnika

Pravilni spin paradižnika

Ali je mogoče jesti vloženi paradižnik v zaprti slanici?

Če je bila slanica v bankah zamegljena, vendar naslovnice niso nabrekli, to kaže na začetek bančnega procesa v banki. Tak paradižnik je precej primeren za prehranjevanje. Če je pokrov na bregovih otekle in slanica je bela - to je dokaz botulizma, razvoj in razmnoževanje črevesne palice v ohranitvi, takšnih paradižnikov ne more biti na voljo.

Video: "Kako se odreči bankam s soliranjem, ko napihnjeni pokrivajo"