
Что за крупа кускус? Какие ее свойства и способы применения.
Vsebina članka
- Кускус — что это такое: польза и вред
- Простой рецепт приготовления в мультиварке молочной каши
- Рецепт супа с кускусом
- Салат Табуле с кускусом: рецепт
- Кускус с мясом говядины
- Кускус с помидорами
- Кускус с курицей
- Кускус с тыквой
- Куксус с овощами
- Кускус с грибами
- Плов с кускусом
- Кускус детям
- Видео: Как вкусно приготовить кускус?
Речь в данной статье пойдет о кускусе. Что же это такое и насколько полезен этот продукт? А также Вы узнаете о простых, но интересных рецептах, сочетании кускуса с другими ингредиентами.
Кускус — что это такое: польза и вред
Для начала разберемся, что же такое кускус. Это национальное блюдо Марокко, где крупу з одноименным названием изготавливают из пшеницы, риса, ячменя или пшена. Причем используются только твердые сорта злаковых.
По технологии производства приготовление кускуса очень похоже на приготовление маленьких макарон. Полезные свойства продукта:
- Кускус необходимо употреблять для укрепления иммунитета и повышения жизненного тонуса. Кроме того, он отлично справляется с бессонницей и депрессией. А все потому что имеет в своем составе витамин В5.
- Полезен кускус и людям с проблемами ЖКТ, так как в нем имеется большое количество фосфора, железа и калия.
- Способствует стабилизации водно-солевого баланса.
- Стимулирует мозговую деятельность.
- Наличие калия в составе крупы способствует укреплению сердечной мышцы.
- В составе кускуса находится 70% углеводов. Поэтому это отличный диетический продукт, ведь он замечательно насыщает, оставляет надолго чувство сытости, но не позволяет набирать лишние килограммы.
- Способен повысить уровень гемоглобина и понизить холестериновый показатель.
- Так как кускус очень питательный и диетический, то он крайне полезен для спортсменов, пожилых людей и детей.
- Медь в составе кускуса способствует выработке женских половых гормонов, а также предотвращает развитие заболеваний суставов.
- После регулярного употребления кускуса можно увидеть, что волосы стали крепче и не так сильно выпадают, а кожа более упругой и гладкой.

Кускус
Но, несмотря на пользу, есть в кускусе и вред:
- Диабетикам крайне нежелательно употреблять кускус, так как возможно обострение заболевания.
- Alergija na žitarice je tudi kontraindikacija za uporabo kosa.
- Ljudje s prekomerno telesno težo bi morali žiti uporabljati v določenem okviru, glede na to, da je izdelek precej visok -kalorija - 100 g izdelka ima 376 kcal.
Preprost recept za kuhanje v multicookerju mlečne kaše
Po vrsti mlečne kaše v počasnem štedilniku lahko pripravite čudovit kuskus, za katerega potrebujete:
- Ena oseba potrebuje 8 žit tsp
- 250 ml vode in mleka
- Malo sladkorja in soli (potrebovali boste dobesedno 1 ščepec)

Mlečni kuskus
Posodo pripravite v "mlečni kaši" 35 minut. Lahko ga pustite še 15 minut, preden servirate v načinu "ogrevanja". Potem se bo kaša izkazala za drobljenje in zrak. Pred postrežbo postavite malo masla na vrhu, da dobite čudovito sonce, še posebej otrokom bo všeč.
Recept za juho Cuscock
Lahko kuhate več možnosti juhe: brez možnosti mesa in mesa. Oglejmo si obe možnosti.
Začnimo z zelenjavnim receptom brez mesa. Vzemite:
- 1 računalniki sladkega popra, čebule in paradižnika
- 2 računalnika krompirja in korenja
- 500 g fižola
- 4 kuhana jajca
- Paul Ch.L Kurkuma, črna zemeljska poper in čile omaka
- 75 g oljčnega olja
- 1 tsp sol
- Ščepec cilantro ali peteršilj
- 2 l zelenjavne juhe
- 250 g dela

Maroška juha s kosom
Priprava:
- Zelenjavo razrežite s kockami in dodate začimbe, olje ocvrte 3 minute.
- V zelenjavni juhi dodajte zelenjavo iz ponve, fižol in kuhajte 30 minut.
- Kuhano, narezano na trakove jajc dodajte tudi v juho in zavremo 15 minut.
- Zelenjavno juho nalijte v kozarec, ½ žlice soli in 1 žlico. Zavremo in dodamo kuskus v kozarec.
- Dobro premešamo in pokrijemo pokrov, pustite 5 minut.
- Položite kuskus za vse v krožniku in nalijte juho.
- Po želji lahko juho okrasite z zelenjem in postrežete.
Svetujemo vam, da kuhate mesno juho s piščancem. Konec koncev je kuskus srčen in hranljiv grozljiv, hkrati pa gre za prehranski izdelek. Da ne tehtate prve jedi, priporočamo dodajanje piščanca. Tako:
- 2 l vode
- 2 piščančji nogi
- 5 krompirja
- 1 korenček in čebula
- 2 žlici dela
- Sol po okusu

Mesna juha
Potem kuhamo:
- Piščanca narežite na koščke in jih kuhajte za 40 minut.
- Po tem vzemite meso in odcedite juho.
- V juho dodajte drobno sesekljano zelenjavo in kuhamo še 15 minut.
- Dodamo žito in kuhamo 2 minuti ali v skladu z navodili na paketu.
- Slastna dietna juha je pripravljena. Odlična možnost za starejše in tiste, ki sledijo svoji teži.
Салат Табуле с кускусом: рецепт
Для необычного восточного салата возьмите:
- По 3 ст.л оливкового масла и мятных листьев
- ¾ стакана кускуса
- 4 стебля петрушки и зеленого лука
- 1 шт сладкого перца
- 4 маленьких помидора черри
- Sok 1 limona
- Специи по вкусу
- Немного маслин для украшения

Табуле
Чтобы приготовить салат:
- Удалите в перце семена и нарежьте кубиками.
- Зелень мелко нарубите.
- Кускус залейте стаканом воды и оставьте на 5 мин под крышкой.
- Немного взрыхлите вилкой и добавьте к остальным ингредиентам.
- Залейте маслом и посыпьте специями.
- Выложите красиво на блюдо.
- Фигурно нарежьте черри и маслины, украсьте салат.
Кускус с мясом говядины
Чтобы блюдо было еще более вкусным и полезным, предлагаем Вам добавить к кускусу не только говядину, но и овощи. Предварительно замаринованная говядина становиться очень нежной и мягкой. Именно добавление кускуса придаст блюду арабский колорит. Vzemite:
- 300 г говядины
- 500 мл воды
- Половину морковки, сладкого перца и луковицы
- 1 шт лука порей
- 1 лайм
- ½ стакана кускуса
- 2 ст.л оливкового масла
- Специи (щепотку тархуна, мяты, орегано)
- 1/3 ч.л морской соли

Кускус с говядиной
Переходим к приготовлению:
- Помойте и нарежьте кубиками мясо. Посыпьте приправами и соком лайма (если лайма нет, то можете заменить его лимоном. Лайм придает кроме кислинки немного интересной горчинки).
- Если у Вас есть соевый соус, то это также будет отличным ингредиентом для маринования. Сделав все процедуры, поставьте мясо в холодильник на 60 мин.
- После холодильника отправьте мясо на разогретую сковороду и добавьте к нему нарезанный кубиками лук. Тушите под накрытой крышкой до готовности.
- Всыпьте кускус в воду. Если есть мясной бульон, то это еще лучше. Варите 10 мин. Спассируйте нарезанные овощи по отдельности.
- Перелейте бульон и кускус на очень горячую сковороду и туда же добавьте все пассированные овощи. Протушите 10-15 мин.
- Очень красиво будет смотреться на столе слоеное блюдо – сначала положите половину порции мяса, сверху кускус, потом овощи и снова мясо. Посыпьте зеленью.
Кускус с помидорами
Предлагаем Вам приготовить пикантное острое блюдо, а именно кускус с помидорами:
- По 1 шт острого перца и лука
- Долька чеснока
- 5 шт помидор черри
- ¾ стакана кускуса
- Специи по вкусу

Кускус с помидорами
Для того, чтобы получить вкусное блюдо:
- Приготовьте острую приправу – к раскаленному маслу добавьте перец и чеснок. Вы услышите характерный запах – значит, пора извлекать остринку из масла.
- Кускус необходимо отварить в подсоленной воде согласно инструкции.
- Paradižnik in čebulo narežite na pol obroče in tudi malo ocvrte v ponev. Ko je zelenjava pripravljena, jim dodajte kuskus in segrejte mešanico.
- Žito položite z zelenjavo na krožnike, nalijte z ostrim oljem in okrasimo z zelišči. Začinjena jed je pripravljena, všeč vam bo.
Cuscock s piščancem
Pripravili so juho s kosom in piščancem, zdaj je čas, da pripravimo drugo jed, in sicer kuskus z brbončico in zelenjavo. Bo potreboval:
- 1 računalniki sladkega in začinjenega popra
- Polovica žarnice
- 2 piščančji prsi
- 100 g dela
- Začimbe po okusu in želji

Cuscock s piščancem
Za pripravo okusne druge jedi:
- Kuskus kuhamo v ponvi in \u200b\u200bolje vzporedno segrejte v ponvi.
- V ponvi potresemo začimbe in jih malo segrejemo, da dajo aromo.
- Po tem je treba v ponev postaviti sesekljane piščančje prsi, ki je pred tem rahlo sol.
- Za piščanca je treba dodati poper in čebulo, sesekljano v kocke. Mrtje akutnega popra.
- V ponvi v piščanca in zelenjavo dodajte kuskus in kuhajte, dokler piščanec ne postane mehko.
- Pustite v ponvi 10 minut, da se kosu dobro parite. Med tem lahko dodate limonin sok in malo zmletega popra.
- Po nastavitvi mize je posoda pripravljena za uporabo.
Cuscock z bučo
Nenavaden, a zelo okusen recept je malo buče. Začnimo s kuhanjem:
- 100 g dela
- 300 g vode
- 200 g buče
- 100 g grah
- 50 g oljčnega olja
- 20 g masla

Cuscock z bučo
Kuhanje:
- Kuskus operemo in 10 minut nalijte vrelo vodo. Zmešamo s soljo, poprom in maslom.
- Izrežite olupljene bučne kocke.
- Pergament položite na pekač in zalivajte z olivnim oljem, damo bučo.
- Zamrznjeni grah spustite v vrelo vodo 3 minute.
- Kuskus prepražite v ponvi z maslom in bučo.
- Dodajte začimbo po volji in priložena jed je pripravljena. Odličen dodatek bo solata ali pečena riba.
Kuksus z zelenjavo
Ponujamo vam še en recept za originalno prilogo z zelenjavo:
- 1 korenček in čebula
- 200 g kuskusa
- 5 g cimeta
- Luščena 1 oranžna
- 50 g oljčnega olja
- 400 g piščančje juhe
- Začimbe

Cuskcock z zelenjavo
Torej, sam postopek kuhanja:
- Spassage v zelenjavi Stewpan je naribano na grobi grater, dokler se ne zmehča, dodajte začimbe s cimetom
- Mešanico dodajte juho, vklopite močan ogenj in pustite, dokler ne vre.
- Dodamo žitno modo in na štedilnik pustimo 5 minut na štedilniku.
- Vsako minuto popustite žito, da se ne drži skupaj.
- Narezate citruse lupine in posujte stransko posodo
Cuscock z gobami
Gobe \u200b\u200bbodo dopolnile zelo okusno idejo. Oglejmo si natančneje recept:
- 60 g dela
- 100 g vode in prvakov
- ½ čebule
- 3-4 češnjev paradižnik (uporablja se za dekoracijo)
- Začimbe
- Olivno olje

Cuscock z gobami
Sam postopek kuhanja je naslednji:
- Gobe \u200b\u200bizrežite na pol obroče, čebulo pa v majhnih kosih. Prifrajte z olivnim oljem in dodate začimbe.
- Pripravite kuskus v skladu z navodili ali v skladu z zgoraj navedenimi možnostmi.
- Ocvrte gobe priključite s kuskusno čebulo in se ogrejte 10 minut. Tako, da skupina sprejme aromo gob v olju.
- Dajte ga porcije, okrasite s paradižnikom in zelišči.
Pilaf s kosom
Zdaj se boste naučili, kako pripraviti neverjetno okusen in nenavaden kuskus, ki bo imel začinjeno aromo. To boste potrebovali za to:
- 300 g dela
- 500 g piščančjih file
- 50 g rozin, mango, kašelj
- 50 g oljčnega olja in manga
- 2 tsp curry
- 1 tsp morska sol
- 4 čebulno perje
- 2 ostri poper
- 750 g juhe

Pilaf s kosom
Nadaljujemo s pripravo pilafa:
- File narišite s soljo in prenašajte, drobno razrežite in ocvrte v olju.
- Dodajte poper s čebulo (fino rezano), pa tudi rozine z mango in indijsko.
- Tudi v ponvi do fileta nalijte juho in mangov sok.
- Zavrtite, dokler meso ne postane mehko.
- V mešanico dodamo kuskus in kuhamo 7 minut. Nato pustite 10 minut, da vlivate.
- Na koncu bi morali lepo okrasiti stransko posodo. Konec koncev je treba tako nenavadno jed lepo postreči.
Cuscock za otroke
Če dojenček nima alergije na žitarice, potem lahko uporabimo to žito v otroški hrani. Od otroka lahko skuhate tako kašo kot pire krompir.
Za kuhanje kosa ne boste potrebovali več kot 10 minut. Poleg tega lahko v skupino dodate zelenjavo ali meso, kar bo koristno tudi otroku.

Cuscock za otroke
Posodo z zelenjavo in mesom lahko zmeljete v mešalniku ali, če otrok že dobro poje, ne zmelje. Za otroka je žitarice zelo koristno, saj ima ogromno vitamina.
Poleg tega se zahvaljujoč ugodni sestavi žitov prikazano kapricičnim otrokom, saj koristno vpliva na živčni sistem in izboljša otrokov spanec.