
Ребенок с рождения питается только материнским молоком, без добавки воды и без добавления смесей. Но уже с 5-6 месяцев педиатры рекомендуют вводить прикорм в рацион малыша. Чаще всего, кроме яблочного пюре, первым прикормом становится каша. Кашки на любой вкус можно выбрать в магазине с детским питанием. Они не вызывают аллергической реакции и имеют сбалансированный набор микроэлементов, минералов, витаминов. Чаще всего их не нужно готовить. Достаточно просто прочитать инструкцию, как варить кашу ребенку, и развести смесь каши грудным молоком, кипяченой водой по указанным инструкциям и дозировке согласно возрасту. Но стоят такие каши довольно дорого, а пачки хватает не больше, чем на 10 порций. Поэтому со временем после успешного ввода прикорма (ближе к году и уж тем более после года) малыша можно кормить самостоятельно приготовленной кашей.
Виды круп для приготовления каши
Как варить кашу грудничку самостоятельно, чтобы у ребенка не возникла аллергия на коровье или козье молоко, а организм правильно усваивал молочный белок? Первое – правильно подобрать продукт. Варить кашу ребенку можно из:
- манной крупы;
- кукурузной крупы;
- гречневой;
- рисовой;
- овсяной;
- тыквы.
Второе – четко следовать правилам приготовления.
Правила по технологии приготовления детских каш
Главное правило при готовке каши для ребенка – помнить правило первого прикорма. Поскольку невозможно угадать заранее, есть ли аллергия на ту или иную кашу у малыша, лучше всего давать незнакомое блюдо грудничкам в крайне малом количестве – одной чайной ложки на первый раз буде достаточно. Если малыш хорошо перенес прикорм, ничего не высыпало и не покраснело, тогда на второй раз можно готовить такую кашу смело.
Pravidlo č. 2: Pohánka a ryža sa varí, zaspávajúc do studenej vody. A ovsené vločky a semolína sa varí vo vriacom mlieku alebo vode. Počas varenia do kaše môžete pridať na špičku čajovej lyžičky masla alebo pol čajovej lyžičky olivového oleja. Cukor alebo namiesto toho je možné pre príjemnú chuť pridať čajovú lyžičku medu bez kopca (ak dieťa nemá alergie). Pamätajte, že med musí byť v teple, nie horúcej kaši!
Pravidlo č. 3: Najpopulárnejšia Semolina. Pripravujú to takto: Na pohári mlieka v hliníkovom alebo smaltovanom (ale predtým navlhčenom vode) sa musíte pripraviť na 1 lyžičku. l. Spanie. Mlieko by sa malo začať variť. To znamená, že miešanie mlieka, musíte zaspať s tenkým prúdom obilnín. Pretože sa semolina varí rýchlo, je lepšie ju uvariť za stáleho miešania. Celý proces bude trvať 3-5 minút. Pri varení kaša je dieťa hlavnou vecou - nie ju stráviť, inak bude príliš silné a bude sa prilepiť na spodok panvice. Ovsená kaša sa varí podľa toho istého princípu, rýchlo a bez problémov (nemôžete utierať kašu na mixéri). Tiež obilniny založené na vločkách - ryža alebo pohánka sa dokonale varí bez brúsenia.
Pravidlo č. 4: Pri varení pohánkových alebo ryžových obilnín môžete pridať do misky pár gramov soli, cukru, masla alebo olivu, med, med. Po varení však musia byť tieto druhy obilnín utreté mixérom, kým sa homogénna konzistencia, takže dieťa je ľahšie jesť. Varia kašu dojčiat v studenej vode, mlieko, zanechávajúc také rozmery: pre 2 šálky vody alebo mlieka 1 šálka alebo pohánka alebo ryža, predtým umyté a napínané z vody.
Ak už dieťa má zuby, nemali by ste zneužívať previnenie všetkých druhov obilnín, pretože pre vývoj žuvacích schopností, rečového aparátu a správneho zubného lekára je pre dieťa najlepšie naučiť sa žuvať kašu samostatne. Pre krásu a chuť (ale hlavne v prospech) sa môžu sezónne ovocie a bobule pridať do kaše - rídy, maliny, banány, jahody, čučoriedky, jahody, po zmäkčení bobúľ lyžičkou.