
De îndată ce femeia a rămas însărcinată, ginecologul oferă o direcție pentru analiză, ceea ce va arăta conținutul de hemoglobină în sânge. Fierul în timpul sarcinii joacă un rol important, deoarece lipsa sa în organism duce la anemie și amenință un minim de dezvoltare necorespunzătoare a copilului (diverse tipuri) și maxim - amenințarea de avort sau naștere prematură.
Conținutul articolului
Lipsa de fier în corpul unei femei însărcinate
Fierul din corpul uman este implicat în crearea de globule roșii care hrănesc întregul corp cu oxigen. Există însă o problemă: acest element de urmărire util nu este produs de corpul în sine, iar corpul nu poate fi furnizat decât cu cantitatea necesară de fier prin mese.
În timpul sarcinii, nevoia organismului de fier crește la jumătate, deoarece fătul care crește în interiorul unei femei are nevoie de o cantitate suficientă din cantitatea sa pentru o dezvoltare corespunzătoare și capacitatea de a supraviețui. Lipsa de fier în sângele unei femei însărcinate își câștigă apogeul după 8 săptămâni de sarcină și durează până la 22 de săptămâni. O femeie care îi lipsește acest element important de urmărire poate simți:
- oboseală și slăbiciune fizică;
- slăbiciune mentală și nervozitate;
- pierderea poftei de mâncare și somn;
- durerea de cap sunt posibile;
- unghiile încep să se prăbușească, iar pielea devine aspră și crăpături.
De ce fierul în timpul sarcinii este atât de important atât pentru femei, cât și pentru un copil? Deci, este necesar:
- pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar, deoarece în timpul sarcinii, boala este complet nedorită;
- deoarece elementul de urme furnizează sânge cu oxigen, acest proces este important și pentru copil;
- funcționarea placentei depinde, de asemenea, de fier;
- cu o lipsă de fier în corpul unei femei însărcinate, se poate dezvolta anemie, ceea ce duce la o greutate mică a copilului, o dezvoltare slabă a creierului său, naștere prematură sau chiar la moartea fătului
Cum se crește fierul cu putere
Чтобы железо во время беременности держалось в норме, позаботиться о его запасе можно в период подготовки к беременности. Но даже если этого не получилось, не стоит расстраиваться, ведь при правильном питании этот важный микроэлемент можно восполнить.
Самым простым способом восполнения железа считается употребление продуктов, что имеют в своем составе большое количество этого важного микроэлемента.
Продукты для беременных, содержащие железо:
- Рыба, яйца и красное мясо (постное).
- Говяжья печень, но ее употребление врачи советуют начинать после первого триместра беременности.
- Продукты, что содержат большое количество железа и необходимые пищевые волокна, это: цельное зерно, каши, орехи, овсяные хлопья и бобовые. Их употреблять рекомендуется каждый день.
- Достаточное количество железа содержат и фрукты: груши, яблоки, бананы, хурма и абрикосы.
- Врачи рекомендуют для пополнения железа употреблять сухофрукты, особенно курагу.
- Гранатовый, вишневый и виноградные соки нужно пить только натуральные. Соки должны быть только красного цвета (имеется в виду виноградный сок).
- Брокколи, горох и шпинат имеют хороший запас железа. Не стоит пренебрегать свеклой и фенхелем.
Чтобы попытки пополнить организм железом не прошли зря, все продукты нужно употреблять по правилам. Например, лучшему усвоению железа способствует витамин C. Поэтому в готовую пищу можно добавить пару капель сока из лимона. Кофе или чай, принятые во время еды, отрицательно влияют на усвоение железа организмом, так как содержат фенол. Кофе беременным вообще не желателен.
Продукты для беременных, содержащие железо, употреблять обязательно нужно. Но по результатам анализов врач может назначить дополнительное употребление железа в виде витаминов. Ни в коем случае нельзя экспериментировать и самой устанавливать себе дозу и прием лекарств, даже если это делали ваши подруги. Лучше чаще сдавать анализы на гемоглобин и быть под постоянным наблюдением у своего участкового врача. Это принесет спокойствие и здоровье вам и вашему ребенку.