
Káva je tento nápoj, bez kterého si ohromující počet obyvatel světa nedokáže představit plnou snídani. Díky kofeinu a dalším komponentám tohoto nápoje získáme obvinění z vitality, což je pro nás ráno nezbytné. Existuje mnoho receptů na výrobu kávy. Někdo neztrácí čas a pití rozpustné kávy. Jiní si nedokážou představit začátek dne bez takového rituálu, jako je kuchař kávy v Turku. Naučteme se nejoblíbenější odrůdy kávy v Rusku a ve světě.
Obsah článku
- Nejlepší odrůdy kávy ve zrna na světě a v Rusku: jména, seznam, hodnocení
- Nejlepší odrůdy espresso kávy na světě a v Rusku: jména, seznam
- Nejlepší odrůdy pozemní kávy na světě a Rusku: jména, seznam
- Nejlepší odrůdy rozpustné kávy na světě a v Rusku: jména, seznam
- Nejlepší odrůdy kávy bez kofeinu na světě a v Rusku: jména, seznam
- Nejlepší odrůdy kávy v kávovarech: jména, seznam
- Nejlepší odrůdy kávy pro cappuccino: jména, seznam
- Která káva je lepší: v zrna, země nebo rozpustné?
- Nejchutnější rozmanitost kávy v zrnech, mleté, rozpustné
- Jak si vybrat dobrou kávu v obchodě: Požadavky na radu Coffeman a požadavky na kvalitu kávy
- Video. Lifehack: Jak vařit nádhernou kávu bez kávovarů, Turků nebo kávovar
Nejlepší odrůdy kávy ve zrna na světě a v Rusku: jména, seznam, hodnocení
Nelze pojmenovat přesný počet odrůd kávy. Existuje chybný názor, že existují pouze dva: Arabica a robustní. Ale to tak není. Faktem je, že se jedná o spíše názory na kávové stromy. A každá z nich má mnoho odrůd.
Dražší typ kávy je Arabica. Jeho zrna vám umožňují připravit velmi aromatický a bohatý nápoj. Pokud jde o Robustu, tento druh se liší ve velkém obsahu kofeinu. Existuje další druh této rostliny - librika. Jeho stromy jsou dány nízko kvalitními zrna kávy, která se dnes prakticky nepoužívají.
Hodnocení nejoblíbenějších odrůd kávy z obilí na světě:
- Dnes na světě se používá mnoho odrůd kávy v zrnech. Jedním z nejpopulárnějších je "Maragojip". Этот сорт относится к арабике и производится в Колумбии, Гватемале и Мексике. Он очень капризен и плохо переносит изменение погодных условий. Из зерен «Марагоджип» можно приготовить ароматный напиток, в котором будут чувствоваться привкус дерева, дыма и тропических фруктов.
- «Желтый Бурбон» сорт бразильской арабики, который произрастает только в южных регионах этой страны. Этот кофе отличается сладким вкусом с еле заметной горчинкой.
- «Суматра Мандхелинг». Еще один сорт, отличающийся великолепным, насыщенным вкусом. В аромате этого напитка можно уловить нотки карамели, специй и дыма. Однако, из-за тяжелого послевкусия сорт «Суматра Мандхелинг» можно отнести к категории «на любителя».
- «Ямайка Блю Маунтин». Еще один всемирно знаменитый сорт кофе, который произрастает высоко в ямайских горах (2,2 км над уровнем моря). Во вкусе и аромате этого кофе нет ярких ноток. Он сбалансирован и подойдет всем, кто не любит острый вкус этого напитка.

Ямайка Блю Маунтин
- «Копи-Лувак». Очень дорогой сорт кофе, который производят в Индии, Индонезии и Филиппинах. Стоимость одного килограмма зерен доходит до $15000. Этот кофе производится из переработанных желудочно-кишечным трактом небольших зверьков (мусангов) зерен. Благодаря желудочному соку, который расщепляет некоторые белки внутри этих зерен, вкус у «Копи-Лувак» получается необычный и достаточно насыщенным.
ZAJÍMAVÝ. В мире существует еще несколько сортов кофе, которые готовят из полностью не переваренных желудком зерен. Například, «Черный Бивень». Этот сорт производят из зерен, извлеченных из экскрементов слонов. Nebo Monkey Coffee. Для его производства используют обезьян.
Что касается нашей страны, то большой популярностью в России пользуются хорошо сбалансированные, недорогие сорта кофе. На одного жителя нашей страны ежегодно ввозится до 1,8 кг кофе в год. В сравнении с финнами и датчанами (около 12 кг на душу населения) у нас кофе не так популярен. Но, тенденция показывает, что с каждым годом употребляют этот напиток все чаще. Причем растет доля именно зернового кофе.
Рейтинг самых популярных сортов зернового кофе в России:
- «Паулиг» (Paulig). Этот кофе производится из арабики. Его отличает оптимальное качество обжарки и превосходный вкус. Основатель этой марки немец Густав Паулиг переехал в Финляндию и наладил поставки в эту северную страну продуктов питания из-за рубежа. А благодаря тому, что Финляндия входила в состав Российской Империи эта торговая марка стала хорошо узнаваема и в нашей стране.
- «Kimbo» (Kimbo). Nedávno si italská káva Kimbo z obchodního domu Cafe de Brasil získala velkou popularitu. Má bohatou vůni a hlubokou chuť. Existuje několik odrůd této kávy, rozlišující se počtem kofeinu a chuti.

Kimbo
- "Gaggia". V naší zemi je také známá káva od italského výrobce kávovarů Gaggia. Kromě obilí dodává tento výrobce pozemní kávu do naší země a na zemi.
- "Lavatsza" (Lavazza). V tomto hodnocení odrůd kávy z obilných kávy také nemůže zmínit tak značku jako Lavazza. Tento výrobce se již podařilo stát se kultem v naší zemi a nabízí milovníkům tohoto nápoje několik odrůd kávy v zrnech.
Nejlepší odrůdy espresso kávy na světě a v Rusku: jména, seznam
Espresso je jedinečnou technologií pro přípravu kávy, která je založena na průchodu horké vody, která je pod tlakem pomocí stlačené mleté \u200b\u200bkávy. K přípravě takového nápoje se zpravidla odebírá několik druhů mleté \u200b\u200bkávy a z ní se vytvoří směs.
Každý profesionální barista má obvykle dvě nebo tři oblíbené směsi espressa, které připravuje na své zákazníky. Nemusíme však být zástupci této profese, abychom měli na paměti směs kávy. Můžete si koupit připravené -vyrobené ty, které se prodávají v každém supermarketu nebo čajovně.
Hodnocení nejoblíbenějších odrůd espressa na světě:
- "Molinari espresso". Speciálně vytvořená směs několika odrůd Arabica a Robusta roste ve Střední Americe. Díky tomu je nápoj velmi voňavý a nasycený. Má dlouhou pachuť a oceňují ho všichni milovníci espressa.

Molinari
- "Bristot Espresso Plus". Tato směs pro espresso od značky elitní kávy vám pomůže vyrobit kávu s hlubokým vkusem. Toto espresso má příjemné kyselé a tóny čokolády a tropického ovoce.
- "La Seuuse Don Marco". Směs pro espresso od slavné švýcarské značky, vytvořené z zrn kávy shromážděných na brazilských plantážích, Mexiku, Kolumbii a březích slonoviny. Espresso z této směsi má chuť koláče a velký obsah kofeinu.
- "Lavazza Top Class". Směs pro espresso od slavné italské značky. Ideální pro výrobu espressa v kávových strojích této značky.
Hodnocení nejoblíbenějších odrůd espressa v Rusku:
- "Zhardin Espresso di Milano". Směs založená na třech typech Arabica od pevnosti „4“. Espresso's Piquancy dává mandle hořkosti v dochuti.
- «EvaDia DESIRE». Смесь на основе зерен, собранных на плантациях высокогорных районов Мексики, Гватемалы и Бразилии. Во вкусе можно почувствовать шоколадные и сливочные нотки.
- «Живой Кофе Эспрессо». Яркая смесь для эспрессо от компании «Сафари Кофе». В напитке, произведенном на ее основе можно почувствовать нотки цитрусовых и шоколада. Имеет очень приятное послевкусие.
- «Паулиг Эспрессо Фортиссимо». Смесь, позволяющая приготовить мягкий, но в то же время насыщенный эспрессо. Очень цениться любителями этого вида кофе.

Paulig
- «Lavazza Caffe Espresso». Смесь полностью созданная на основе арабики. Обладает превосходным вкусом и большой крепостью. Отличается наличием мраморной пенки после приготовления эспрессо в кофемашине.
Самые лучшие сорта кофе молотого в мире и в России: названия, список
Большинство вышеназванного продукта продается как в зернах, так и в молотом виде. Кроме них всем ценителям самого популярного тонизирующего напитка в мире нужно обратить внимание на такие сорта:
- «Харари» (Etiopie). Кофе с преобладанием ноток шоколада во вкусе.
- «Килиманджаро» (Keňa). Кофе с плантаций, расположенных на предгорьях знаменитого вулкана. Обладает фруктовым вкусом с пряным ароматом.
- "Gejša" (Panama). Кофе с нотками цитрусовых фруктов и цветов личи. С каждым годом этот сорт пользуется все большей популярностью.
- «Plantation A» (Indie). Кофе, во вкусе которого практически не заметна традиционная кислинка. Этот сорт кофе имеет сложное производство, благодаря которому открывается его яркий вкус.
- «Кубита» (Куба). Крепкий кофе с насыщенным вкусом, в котором можно уловить нотки перца.

Кубита
В России, кроме тех сортов молотого кофе, о которых мы указали выше, большой популярностью пользуются:
- «Jardin». Пожалуй, самый известный кофейный бренд на отечественном рынке. Кофе производится как в России, так и в Швейцарии.

Жардин молотый
- «Camardo». Итальянский бренд, специализирующийся на смесях для эспрессо. Но, имеет в своем ассортименте смеси для турок и кофемашин капельного типа.
- «Живой кофе». Смесь, которая производиться из зерен, обжаренных по инновационному методу, разработанному в компании. Благодаря ему, зерна сохраняют все полезные вещества и раскрывается их неповторимый вкус.
- «Lavazza». В ассортименте этого итальянского бренда 15 смесей для приготовления различных видов кофе.
Самые лучшие сорта кофе растворимого в мире и в России: названия, список
Rozpustná káva v naší zemi je obzvláště milovaná. To je pochopitelné, nemusíte ztrácet čas na přípravu lahodného tonického nápoje. Ale rozpustná káva je také milována v jiných zemích. A nejlepší značky tohoto typu kávy jsou:
- "Bushido". Tato káva pochází z jejich Japonska. Ale dnes se připravit ve Švýcarsku. Právě tato alpská země dala světové okamžité kávové technologii a pokud si chcete vyzkoušet nejlepší nápoj, z tohoto typu kávy, zkuste Bushido.
- "Grandos". Německá rozpustná káva, kterou najdete na policích našich obchodů. Je vyrobena ze 100% Arabica.
- "Maxim". Káva, jejíž vlast je Jižní Korea. Ve své produkci se nepoužívají aroma, které saturují chuť nápoje. Pro všechny milovníky „čisté“ kávy radíme této značce.

Maxim
- "Carte noire". Rozpustná káva z amerického jídla „obří“ Kraft Foods. Podle jeho vkusu je tradiční hořkost vyslovována.
V Rusku je nejoblíbenější rozpustná káva:
- "Moskevská kavárna na akciích". Ruský -vyrobený produkt s bohatou vůní a bohatým vkusem. Tradiční hořkost se prakticky necítí v chuti.
- «Jardin». Ruská značka se švýcarskou výrobou. Má v linii několik typů rozpustné kávy.
- "Jacobs Monarch". Německá značka kávy, která je v naší zemi velmi milovaná za vysokou kvalitu a relativně nízké náklady.
- "Černá mapa zlato". Rozpustná káva domácí značky, která je připravena z zrn, která prošla postupem zvláštního smažení.
- "Žokej". Domácí značka, jejíž káva není rozlišována elegancí vkusu. Ale pokud se chcete rozveselit a nesplnit svou gastronomickou žízeň, můžete použít nápoj vyrobený z této rozpustné kávy.
Nejlepší odrůdy kávy bez kofeinu na světě a v Rusku: jména, seznam
Kofein je přirozený alkaloid, který může mít pozitivní účinek na tělo i negativní. Vše záleží na množství této sloučeniny a na těle, ve kterém padá. Pokud z nějakého důvodu nemůžete používat kávu bohatou na kofein, můžete ji vždy nahradit přírodním produktem, který obsahuje méně než 0,8% kofeinu.
Káva káva může být rozpustná i v zrnech. Naše země nevyčnívá z globálního trendu. V Rusku na prvních místech stejná odrůdy kávy bez kofeinu jako ve zbytku světa:
- "Lavazza Caffe Decuffeinato"
- "Danesi dekaf"
- "Grandosexpress"
- "Vůně"

Danesi Dekaf
Nejlepší odrůdy kávy v kávovarech: jména, seznam
Практически все производители кофемашин выпускают кофе под своим брендом. Но, купить этот продукт можно и от «независимого» производителя. Лучшими из них являются:
- «Danesi». Отличный кофе от известного итальянского бренда отличающийся классическим вкусом и мягкой кислинкой.
- «LAVAZZA». Бренд, не нуждающийся в рекламе. Кофе имеет отличный вкус, аромат и крепость.
- «Musetti». Кофе, вкус которого оценят гурманы. Напиток, получаемых из этих зерен отличается приятным ароматом и долгим послевкусием.
- «Black Professional». Кофе, в котором есть все, что требуется от этого напитка. Богатый вкус, приятный аромат и пикантная горчинка.
- «Arcaffe». Кофе, в котором отсутствует традиционная кислинка.
Самые лучшие сорта кофе для капучино: названия, список
Капучино — это особый вид кофе, который придумали монахи-капуцины. Отсюда у этого напитка и такое красивое русскому уху итальянское название. Классические пропорции этого напитка: эспрессо, молоко и молочная пена (1:1:1). То есть, капучино состоит на треть из эспрессо. А значит, для его приготовления подойдут те виды кофе, которые мы уже перечисляли в разделе про эспрессо.
Но, кроме этих, вышеперечисленных сортов кофе обратите внимание также и на эти:
- Marley Coffee
- Le Piantagioni del Caffe
- Huila Excelso
- Rio-Rio Brazilian
- Oaxaca Pluma

Marley Coffee
Какой кофе лучше: в зернах, молотый или растворимый?
Однозначно, ответить на этот вопрос нельзя. Если вы хотите почувствовать себя гурманом, то конечно лучше купить кофе в зернах и перед приготовлением напитка перемолоть нужное количеством. Но, современные технологии позволяют сделать даже растворимый кофе 100% натуральным и вкусным.
Самый вкусный сорт кофе в зернах, молотый, растворимый
Еще один вопрос, который не имеет единого мнения. Кто-то любит кофе с кислинкой, другие с ярко выраженным ароматом. И те, и другие, будут спорить с тем, кто ценит пикантную горчинку в послевкусии. Все люди разные и у каждого есть вкус. Только зернового кофе существует 500 сортов. И у каждого есть свой поклонник. Поэтому называть марку или бренд не имеет смысла. Пробуйте разные сорта этого напитка и выбирайте тот, который вам понравится.
Как правильно выбрать хороший кофе в магазине: советы кофеманов и требования к качеству кофе
- Pokud je na balíčku napsáno „100% arabština“, pak se vás pravděpodobně pokusí oklamat. Převážná většina kávy v obchodě je směs arabštiny Arabica. Na jedné straně výrobce nasycuje svůj produkt kofeinem a na druhé straně snižuje celkové náklady. Současně může být samotná káva ještě chutnější než nápoj vyrobený pouze z Arabica. Pokud tedy nechcete být podvedeni, najděte výrobce, který na balíčku uvedou procento Arabica a Robusta. Mnoho milovníků kávy považuje 60% za nejlepší podíl 60%: 40% ve prospěch Arabica.
- Před výběrem kávy v obchodě se podívejte na obaly. Mělo by to vypadat hezky, mít čitelný čárový kód, datum výroby a trvanlivost. Vážní výrobci také uvádějí v balíčku datum pečení. Poté bude mít káva bohatou vůni po dobu dalších 90 dnů. Čím dříve však připravíte drink z takových zrn, tím více se ukáže být nasycenější.
- Nejlepší je koupit kávu ve skleněných nebo cínových březích. Vakuové obaly také poskytují dobrou kvalitu. Pokud jste si vybrali tento produkt ve vakuovém obalu, ujistěte se, že má ventil pro oxid uhličitý. Okamžitě po smažení vyniká s kávovými zrny.
- Káva v obchodě by měla být v dálce od polic s kořením, rybami a dalšími silně vonícími výrobky. Obecně je vhodné koupit kávu ve speciálních obchodech. Obvykle v nich můžete zakoupit různé typy kávy. Kupte si malé množství zrna, která se vám líbí, a vyhodnoťte jejich vkus.