
Разбира се, всеки лекар ще каже, че вегетарианството по време на бременност е голяма заплаха за правилното развитие на ембриони. Но тук, на първо място, трябва да разгледаме видовете вегетарианство, защото не всички са толкова строги, че ще бъде невъзможно да се замени получаването на необходимите витамини от други продукти.
- Строженото вегетарианство предполага да се елиминира използването на всички протеинови храни от животински произход (риби, яйца, мляко и месо). Много фенове на този вид отказват дори от консумация на мед, обяснявайки, че той е и продукт, произведен от живи същества.
- Лакоовегетаризмът позволява храна да се използват ферментирали млечни продукти, сирена и мляко.
- Ow-вегетарианството е същото като строго, но с добавянето на яйца към диетата.
- Лакто-вегетарианството съчетава втория и третия вид.
Ако последните три вида лекари все още са леко благоприятни, тогава първият е отрицателен.
Съдържанието на статията
Вегетарианство: неговите плюсове и минуси за бременност
Експерти, които се интересуват от въпроса за вегетарианството по време на бременност, определят следните положителни аспекти на този начин на живот:
- Бременна жена, която се придържа към вегетарианството, е забележимо намалени скокове в хормонален фон и токсикозата е много рядко наблюдавана.
- Тъй като човек във вегетарианството отнема съответно повече плодове и зеленчуци, тялото пада по-необходими микроелементи и витамини в натура.
- Бременните жени често страдат от запек, което няма да кажете за вегетарианците, които получават голям брой пектини и фибри от храна за почистване на тялото от токсини и подпомагане на работата на стомашно-чревния тракт.
- Холестерол, който липсва в растителна диета, не се отлага по стените на съдовете.
Можете да разпределите такива минуси на вегетарианството по време на бременност:
- Тялото на бременната жена изисква голямо количество хранителни вещества, които, когато се използват само зеленчукова храна, е почти невъзможно да се запълни.
- Часто при таком образе жизни во время беременности происходит большая нехватка кальция, железа, витамина В12 и важных аминокислот. Впоследствии у женщины развивается анемия, а эмбрион задерживается в росте и в своем развитии.
Правильное питание женщин вегетарианок во время беременности
Если женщина долгое время придерживалась вегетарианства и, забеременев, не хочет менять свой образ питания, то нужные для ребенка и матери витамины, что находятся в животной пище, можно с трудом, но все-таки заменить с помощью растительной.
- Белок нужен практически для всех жизненных процессов организма человека. Получение белка организмом осуществляется через прием мяса, но существуют и растения, которые максимально приближены по своему составу к мясным продуктам. Например, все бобовые (соя, горох, фасоль, чечевица и арахис). Много белка находится в семечках, орехах и шпинате.
- Кальций важен для правильного развития скелета и зубов плода. Пополнить кальций в организме можно с помощью абрикос, винограда, шпината, капусты, тыквы и персиков. Проблема в том, что для того, чтобы получить нужное количество этого витамина, придется съесть очень много еды. Большое количество кальция находится и в молочных продуктах, что радует вегетарианцев, которые все-таки употребляют молоко.
- Желязо. Без нужной дозы железа в организме беременная женщина и ее плод оказываются под угрозой. Железо способствует передвижению кислорода по организму, и его недостаток может привести не только к преждевременным родам, но и замиранию плода. Проблема состоит в том, что кроме мяса, железо нельзя получить не из одного продукта. Поэтому вегетарианки должны принимать препараты, насыщенные железом.
Вегетарианство во время беременности не рекомендуется. Поэтому, если женщина решила поменять питание во время беременности, то этого категорически делать нельзя.