
Причины возникновения мутности в законсервированных банках с огурцами. Советы по избежанию подобного казуса.
Съдържанието на статията
- Почему мутнеют огурцы в банках после закатки и взрываются: причины
- Если огурцы помутнели, забродили: можно ли их переделать?
- Можно ли есть маринованные и консервированные огурцы в помутневшем рассоле?
- Секреты правильной засолки и маринования огурцов
- Видео: что делать, если огурцы в банке после консервации помутнели?
Летняя пора горячая не только по показателям температуры, но и по количеству заготовок на зиму для каждой хозяйки.
Дача или огород в середине жаркого сезона дают стабильный урожай, который мы хотим успеть сохранить подольше. Потому без банок, пастеризации, маринования овощей никак не обойтись.
Пожалуй, одно из любимых блюд зимой — огурцы из банки. Но бывают неприятные моменты, когда рассол мутнеет, а банки и вовсе взрываются.
О причинах подобных проблем и секретах их предотвращения поговорим подробнее.
Почему мутнеют огурцы в банках после закатки и взрываются: причины

фото банок с маринованными огурцами, в которых помутнел рассол
У помутнения рассола в банках с огурцами, которые вы благополучно заготовили на зиму, существует ряд причин:
- зависящих от технологии консервации
- не зависящих от неё
Обозначим причины из новой категории:
- Подготовка огурцов и зелени.
Чем тщательнее и внимательнее вы помоете, почистите ингредиенты для домашней консервации, тем вероятнее отсутствие помутнения рассола.
Учтите, что огурцы вам следует потереть усерднее, например, с помощью щётки. Тогда никакая грязь не запустит процесс гниения под крышкой. - Уксус или лимонная кислота.
Они обеспечивают сохранность кислой среды, которая враждебна для размножения гнилостных бактерий. Но из-за нарушений в пропорциях, соотношения с солью и сахаром, использования просроченного продукта налицо образование мути в законсервированных банках с огурцами. - Сол.
Используйте только столовую для заготовок на зиму. Йодированная и морская имеют в своём составе примеси, способные нарушить прозрачность огуречного рассола. - Приготовление маринада.
Опытные хозяйки рекомендуют его кипятить дважды, а уксус добавлять непосредственно перед закруткой банок. - Выбор, мытьё и обработка банок.
Внимательно отбирайте банки для консерваций. Лучшие кандидаты — без сколов и трещин на горлышке. Мойте теми средствами, что легко ополаскиваются холодной водой. Идеальный вариант — пищевая сода. Стерилизация горячим паром также обязательна.
А если вы еще и кипятите банки с зеленью и огурцами в горячей воде, то однозначно повышение их шансы достоять до зимы без мутности. - Крышки.
Проверяйте их после распаковки на мягкость резины. Если она жесткая, замените на другие. Перед процессом закатывания обработайте их, окунув на 3 минуты в кипяток. Совет годится и для винтовых крышек. - Закаточный прибор.
Бывает, что в силу времени, он изнашивается, его детали перестают правильно работать. Тогда неизбежны проблемы отсутствия герметичности, плохого прилегания крышки к горлышку банки. - Процесс до укупорки крышками.
Если вы практикуете 2-3-кратную заливку кипящим рассолом огурцов и зелени, сложенных в банки, то существенно увеличиваете шансы консервации достоять до нужной вам даты без помутнения жидкости.
Вторую категорию причин составляет некачественная продукция. То есть чрезмерное содержание нитратов в огурцах, которые даже после замачивания в холодной воде сохраняются. Либо если вы решили закатать на зиму ранние сорта огурцов. Они тоже не годятся для подобного дела.
Как следствия, ваши мутные банки с огурцами могут начать взрываться. Причина — повышение концентрации молочной кислоты и продуктов жизнедеятельности гнилостных бактерий, увеличение числа последних. Другими словами углекислый газ находит выход только через крышку. Хотя бывают случаи, что и дно банки разрывает.
Если огурцы помутнели, забродили: можно ли их переделать?

на столе тарелка и открытая банка с маринованными огурцами в мутном растворе
Ответ однозначный — да. Однако порядок действий имеет отличия в зависимости от того, что помутнело:
- рассол
- краставици
Во-первых, опытные хозяйки отмечают, что свежая огуречная консервация может утратить прозрачность в первые сутки после закупорки крышками. Через 3-4 суток она исчезнет, осядет на дно.
В других случаях при образовании мутности, если крышка не вздулась, действуйте так:
- вскройте банки
- слейте рассол и выньте содержимое
- если решили не вынимать, то промойте его кипятком пару раз
- если вынули, обработайте банки и огурцы с зеленью горячей водой отдельно друг от друга
- сложите ингредиенты обратно и заполните подсоленным кипятком
- через 10-15 минут слейте его в ёмкость для варки, добавьте по рецепту сахара, уксуса или лимонной кислоты
- сварете и варете отново върху бурканите с краставици отново
- плъзнете с нови стерилни капаци
Когато цветът на краставиците в банките придоби мътност, не чакайте изчезването й. Действат както следва:
- отворени банки и източете солевия разтвор в тигана
- хвърли кипяща вода краставици и зелени, като попълните бурканите на шията
- източете гореща вода
- саламура в тенджерата за кипене и увеличаване на концентрацията на оцет
- върнете се към банки и ролка
В случай на мътност в буркан с краставици за 2-3 дни след опазването, сложете го в хладилника за една седмица. Гледайте саламура.
Ако той се осветли и се появи утайка, докато капакът остава плосък, без подуване, а след това смело напуска банката за съхранение.
Възможността за мързеливи е да напусне мътни краставици без промяна. Ако те не експлодират, смело ги добавете към тенджера с бъдещ рецепционист.
Може ли да бъдат мариновани и консервирани краставици в близък саламура?

на масата две буркани с краставици в много близък саламура
Отговорът зависи от:
- степента на мюсместимост на мътността
- броя на дните на външния му вид след опазване
- липса на подуване на подуване на банки
Когато мътността се появи след няколко дни след херметичната тишина на краставиците, можете да ги отворите и ядете, или да се поставите в хладилника, за да продължите наблюденията върху цвета на течността. Между другото, такива краставици ще бъдат вкус като ниско напрежение.
Ако сте стигнали от сутерена бурканче от краставици в кален солен разтвор и капакът остава без подуване и херметично затворени, яжте ги след допълнително топлинна обработка. Например, в Brideller.
В случай на мехури на капака и, особено неговата експлозия, краставиците от банките подлежат само на емисии. В противен случай рискувате здравето на хората, които ще ги имат.
Една от неприятните заболявания, които провокират използването на хранителни продукти с ниско качество, е ботулизъм.
Тайните на десния физиологичен разтвор и марингът на краставиците

вкусни и хрупкави кисели краставици на масата в купчината, заобиколена от глави на чесън и зеленина
- Трак Краставиците, отглеждани на парцела, с изключение на ранните класове на салата.
- Внимателно ги преместете и бунтувайте всички прояви на щети - мекота и гниене.
- Накиснете краставиците в деня в студена вода, така че да отнеме цялата вътрешна празнота на продуктите. Тогава въздухът с тях няма да бъде под капака.
- Използвайте добра вода. Най-добрият вариант е пролетта, добре, в изключително бутил.
- Не пренебрегвайте от всички манипулации на консервите за стерилизация, покрития, краставици и зеленина до отметки и блокиране.
- Поставете малък домат или зелена ябълка в буркана, паднали от дърво.
- Внимателно следвайте технологиите за приготвяне на контейнери, продукти и маринент. Обърнете внимание на премахването на причините за лошия резултат, посочен в първия раздел на статията.
- Поставете няколко скилидки чесън. Той неутрализира процеса на образуване на газ и добавя пикант към краставиците от кутията.
- Добавете щипка синапено зърно в саламура, преди да се разлее в консервите, а под капака - няколко хронични парчета корен, за да избегнете появата на мухъл.
- Експериментирайте с алкохол или водка, добавена в размер на 1 супена лъжица в буркана, преди да блокирате.
- Завъртете подвижните банки с краставици, увийте ги в козина и оставете на пълно охлаждане или поне един ден. Така че ще похарчите допълнителна стерилизация на капаците, ще проверите стегнатостта на тяхното приспособяване към вратовете.
- Запознайте се с майка си или баба си. Те точно натрупаха доказаните си тайни на вкусни хрупкави мариновани краставици, събрани за зимата. И в същото време те ще подтикнат как да избегнат замъгляване на саламурата и да запазят опазването без подуване на корема и експлозии.
И така, ние разгледахме причините за появата на мътността на саламурата в банките с краставици след опазването им. Взехме предвид съветите на опитни домакини, за да неутрализираме формирането на тези причини. Беше установено колко безопасно да се яде краставици от кутията с непрозрачна саламура.
Лято в разгара си. Всеки ден събирате реколта от вашия сайт. Следователно, практики за проверка на съветите относно опазването на краставиците за зимата имате достатъчно.
Вкусни заготовки!