Почему мутнеют огурцы в банках после закатки и взрываются: что делать, как спасти? Если огурцы помутнели, можно ли их переделать? Можно ли есть маринованные и консервированные огурцы в помутневшем рассоле?

огур

Причины возникновения мутности в законсервированных банках с огурцами. Советы по избежанию подобного казуса.

Летняя пора горячая не только по показателям температуры, но и по количеству заготовок на зиму для каждой хозяйки.

Дача или огород в середине жаркого сезона дают стабильный урожай, который мы хотим успеть сохранить подольше. Потому без банок, пастеризации, маринования овощей никак не обойтись.

Пожалуй, одно из любимых блюд зимой — огурцы из банки. Но бывают неприятные моменты, когда рассол мутнеет, а банки и вовсе взрываются.

О причинах подобных проблем и секретах их предотвращения поговорим подробнее.

Почему мутнеют огурцы в банках после закатки и взрываются: причины

фото банок с маринованными огурцами, в которых помутнел рассол

фото банок с маринованными огурцами, в которых помутнел рассол

У помутнения рассола в банках с огурцами, которые вы благополучно заготовили на зиму, существует ряд причин:

  • зависящих от технологии консервации
  • не зависящих от неё

Обозначим причины из новой категории:

  • Подготовка огурцов и зелени.
    Чем тщательнее и внимательнее вы помоете, почистите ингредиенты для домашней консервации, тем вероятнее отсутствие помутнения рассола.
    Учтите, что огурцы вам следует потереть усерднее, например, с помощью щётки. Тогда никакая грязь не запустит процесс гниения под крышкой.
  • Уксус или лимонная кислота.
    Они обеспечивают сохранность кислой среды, которая враждебна для размножения гнилостных бактерий. Но из-за нарушений в пропорциях, соотношения с солью и сахаром, использования просроченного продукта налицо образование мути в законсервированных банках с огурцами.
  • Сол.
    Используйте только столовую для заготовок на зиму. Йодированная и морская имеют в своём составе примеси, способные нарушить прозрачность огуречного рассола.
  • Приготовление маринада.
    Опытные хозяйки рекомендуют его кипятить дважды, а уксус добавлять непосредственно перед закруткой банок.
  • Выбор, мытьё и обработка банок.
    Внимательно отбирайте банки для консерваций. Лучшие кандидаты — без сколов и трещин на горлышке. Мойте теми средствами, что легко ополаскиваются холодной водой. Идеальный вариант — пищевая сода. Стерилизация горячим паром также обязательна.
    А если вы еще и кипятите банки с зеленью и огурцами в горячей воде, то однозначно повышение их шансы достоять до зимы без мутности.
  • Крышки.
    Проверяйте их после распаковки на мягкость резины. Если она жесткая, замените на другие. Перед процессом закатывания обработайте их, окунув на 3 минуты в кипяток. Совет годится и для винтовых крышек.
  • Закаточный прибор.
    Бывает, что в силу времени, он изнашивается, его детали перестают правильно работать. Тогда неизбежны проблемы отсутствия герметичности, плохого прилегания крышки к горлышку банки.
  • Процесс до укупорки крышками.
    Если вы практикуете 2-3-кратную заливку кипящим рассолом огурцов и зелени, сложенных в банки, то существенно увеличиваете шансы консервации достоять до нужной вам даты без помутнения жидкости.

Вторую категорию причин составляет некачественная продукция. То есть чрезмерное содержание нитратов в огурцах, которые даже после замачивания в холодной воде сохраняются. Либо если вы решили закатать на зиму ранние сорта огурцов. Они тоже не годятся для подобного дела.

Как следствия, ваши мутные банки с огурцами могут начать взрываться. Причина — повышение концентрации молочной кислоты и продуктов жизнедеятельности гнилостных бактерий, увеличение числа последних. Другими словами углекислый газ находит выход только через крышку. Хотя бывают случаи, что и дно банки разрывает.

Если огурцы помутнели, забродили: можно ли их переделать?

на столе тарелка и открытая банка с маринованными огурцами в мутном растворе

на столе тарелка и открытая банка с маринованными огурцами в мутном растворе

Ответ однозначный — да. Однако порядок действий имеет отличия в зависимости от того, что помутнело:

  • рассол
  • краставици

Во-первых, опытные хозяйки отмечают, что свежая огуречная консервация может утратить прозрачность в первые сутки после закупорки крышками. Через 3-4 суток она исчезнет, осядет на дно.

В других случаях при образовании мутности, если крышка не вздулась, действуйте так:

  • вскройте банки
  • слейте рассол и выньте содержимое
  • если решили не вынимать, то промойте его кипятком пару раз
  • если вынули, обработайте банки и огурцы с зеленью горячей водой отдельно друг от друга
  • сложите ингредиенты обратно и заполните подсоленным кипятком
  • через 10-15 минут слейте его в ёмкость для варки, добавьте по рецепту сахара, уксуса или лимонной кислоты
  • сварете и варете отново върху бурканите с краставици отново
  • плъзнете с нови стерилни капаци

Когато цветът на краставиците в банките придоби мътност, не чакайте изчезването й. Действат както следва:

  • отворени банки и източете солевия разтвор в тигана
  • хвърли кипяща вода краставици и зелени, като попълните бурканите на шията
  • източете гореща вода
  • саламура в тенджерата за кипене и увеличаване на концентрацията на оцет
  • върнете се към банки и ролка

В случай на мътност в буркан с краставици за 2-3 дни след опазването, сложете го в хладилника за една седмица. Гледайте саламура.
Ако той се осветли и се появи утайка, докато капакът остава плосък, без подуване, а след това смело напуска банката за съхранение.

Възможността за мързеливи е да напусне мътни краставици без промяна. Ако те не експлодират, смело ги добавете към тенджера с бъдещ рецепционист.

Може ли да бъдат мариновани и консервирани краставици в близък саламура?

на масата две буркани с краставици в много близък саламура

на масата две буркани с краставици в много близък саламура

Отговорът зависи от:

  • степента на мюсместимост на мътността
  • броя на дните на външния му вид след опазване
  • липса на подуване на подуване на банки

Когато мътността се появи след няколко дни след херметичната тишина на краставиците, можете да ги отворите и ядете, или да се поставите в хладилника, за да продължите наблюденията върху цвета на течността. Между другото, такива краставици ще бъдат вкус като ниско напрежение.

Ако сте стигнали от сутерена бурканче от краставици в кален солен разтвор и капакът остава без подуване и херметично затворени, яжте ги след допълнително топлинна обработка. Например, в Brideller.

В случай на мехури на капака и, особено неговата експлозия, краставиците от банките подлежат само на емисии. В противен случай рискувате здравето на хората, които ще ги имат.

Една от неприятните заболявания, които провокират използването на хранителни продукти с ниско качество, е ботулизъм.

Тайните на десния физиологичен разтвор и марингът на краставиците

вкусни и хрупкави мариновани ougres на масата в палаж, заобиколен от глави на чесън и зеленина

вкусни и хрупкави кисели краставици на масата в купчината, заобиколена от глави на чесън и зеленина

  • Трак Краставиците, отглеждани на парцела, с изключение на ранните класове на салата.
  • Внимателно ги преместете и бунтувайте всички прояви на щети - мекота и гниене.
  • Накиснете краставиците в деня в студена вода, така че да отнеме цялата вътрешна празнота на продуктите. Тогава въздухът с тях няма да бъде под капака.
  • Използвайте добра вода. Най-добрият вариант е пролетта, добре, в изключително бутил.
  • Не пренебрегвайте от всички манипулации на консервите за стерилизация, покрития, краставици и зеленина до отметки и блокиране.
  • Поставете малък домат или зелена ябълка в буркана, паднали от дърво.
  • Внимателно следвайте технологиите за приготвяне на контейнери, продукти и маринент. Обърнете внимание на премахването на причините за лошия резултат, посочен в първия раздел на статията.
  • Поставете няколко скилидки чесън. Той неутрализира процеса на образуване на газ и добавя пикант към краставиците от кутията.
  • Добавете щипка синапено зърно в саламура, преди да се разлее в консервите, а под капака - няколко хронични парчета корен, за да избегнете появата на мухъл.
  • Експериментирайте с алкохол или водка, добавена в размер на 1 супена лъжица в буркана, преди да блокирате.
  • Завъртете подвижните банки с краставици, увийте ги в козина и оставете на пълно охлаждане или поне един ден. Така че ще похарчите допълнителна стерилизация на капаците, ще проверите стегнатостта на тяхното приспособяване към вратовете.
  • Запознайте се с майка си или баба си. Те точно натрупаха доказаните си тайни на вкусни хрупкави мариновани краставици, събрани за зимата. И в същото време те ще подтикнат как да избегнат замъгляване на саламурата и да запазят опазването без подуване на корема и експлозии.

И така, ние разгледахме причините за появата на мътността на саламурата в банките с краставици след опазването им. Взехме предвид съветите на опитни домакини, за да неутрализираме формирането на тези причини. Беше установено колко безопасно да се яде краставици от кутията с непрозрачна саламура.

Лято в разгара си. Всеки ден събирате реколта от вашия сайт. Следователно, практики за проверка на съветите относно опазването на краставиците за зимата имате достатъчно.

Вкусни заготовки!

Видео: Ами ако краставиците в банката след опазване на облачно?