Маринованная свекла на зиму – лучшие рецепты. Как замариновать свеклу для холодного борща, винегрета, тушеную, сырую, вареную на зиму в банках?

pickled-beets.jpg.824x0_q71[1]

Рецепты маринования свеклы на зиму в ассортименте.

Общеизвестные полезные свойства свеклы сохраняются даже после тепловой обработки. Это делает ее очень востребованной для зимних заготовок. Различные рецепты приготовления дают возможность вкушать этот продукт как отдельное холодное блюдо, в виде икры и салатов, так и использовать в виде заправки для приготовления горячих блюд.
Предлагаем вашему вниманию варианты приготовления зимних заготовок из свеклы, пользующиеся наибольшей популярностью.

Маринованная свекла для холодного борща в банках: рецепт

Самый популярный способ

Основные составляющие заготовки:

  1. Свекла — 3 шт.
  2. Помидоры — 2 шт.
  3. Моркови - 2 бр.
  4. Болгарский перец — 3 шт.
  5. Корень петрушки, сельдерей, петрушка, укроп, соль — на свое усмотрение

Технологический процесс:

  • Хорошо промываем и очищаем все продукты
  • Томаты перерабатываем на мясорубке или блендере
  • Сладкому перцу придаем форму мелкой соломки при помощи острого ножа
  • Корнеплоды свеклы, моркови и петрушки пропускаем сквозь крупную терку
  • Оставшуюся зеленушку измельчаем
  • Пюре из томатов тушим в большой кастрюле, на медленном огне около 12-15 минут
  • Затем добавляем остальные подготовленные ингредиенты и соль, тушим еще минут 20
  • Снимаем с плиты, сразу же раскладываем в стерилизованные банки
  • Плотно укупориваем металлическими крышками
  • Переворачиваем вверх дном, укрываем теплым одеялом на сутки
  • После остывания отправляем на хранение (допустима комнатная температура)

Свекла для винегрета на зиму в банках: рецепт

Оптимальный вариант для винегрета

Состав продуктов:

  1. Свекла – 1 кг
  2. Вода – 1 л
  3. Соль – 1 ст.л.
  4. Сахар – 2 ст.л
  5. Черный и душистый перец горошком – по 4 шт.
  6. Горчичные зерна – 9 шт.
  7. Гвоздика – 3 звездочки
  8. Уксус – 0,5 ст.л

Этапы технологического процесса:

  • Отвариваем свеклу целиком до готовности
  • Хорошо остужаем
  • Нарезаем порционными кубиками, как обычно для винегрета
  • Распределяем по сухим стерилизованным банкам
  • Заливаем кипящим маринадом, приготовленного из соли, сахара, перца, зерен горчицы, гвоздики
  • Добавляем уксусную эссенцию
  • Закатываем металлическими крышками
  • Прогреваем банки под теплой шубой, до полного остывания
  • Храним в любом удобном месте, вдали от теплых обогревающих предметов

Свекла с хреном и чесноком на зиму в банках без стерилизации

Продуктовый набор:

  1. Свекла вареная — 1 кг
  2. Корень хрена — 150 г
  3. Чеснок – 1 головка
  4. Острый перец – 1/2 шт.
  5. Красный молотый перец – 0,5 ч. л.;
  6. Соль – 1 ст.л.
  7. Сахар – 1,5 ст.л.

Готвене:

  • Очищаем от шкурки: свеклу, чеснок, корень хрена
  • Перемалываем вместе с острым перцем в блендере
  • Посыпаем солью и сахаром, перемешиваем
  • Раскладываем овощной паштет в небольшие стерилизованные банки
  • Закрываем пластмассовыми крышками
  • Храним на холоде
  • Для длительного использования, на указанный объем добавляем 0,5 ч.л. уксуса, закупориваем герметично железными крышками

Свекла с фасолью на зиму для борща: рецепт

Съставки:

  1. Свекла – 1 кг
  2. Фасоль любая, не стручковая – 0,5 кг
  3. Томатная паста – 0,7 ст.
  4. Вода – 1 ст.
  5. Молотый черный перец – на кончике ножа
  6. Сахар – 4 ст. л.
  7. Соль крупная – 3 ч. л.
  8. Столовый уксус – 2,5 ст.л
  9. Растительное масло – 1/2 ст.

Этапы приготовления:

  • Предварительно замачиваем фасоль на 6-8 часов или на ночь
  • Затем отвариваем ее на медленном огне до готовности
  • Свеклу промываем освобождаем от кожуры, натираем на крупной терке
  • Соединяем заготовку из фасоли с измельченным корнеплодом
  • Сдабриваем солью, сахаром и перцем
  • Добавляем томат, растительное масло и воду
  • Отправляем на медленный огонь
  • Тушим около получаса
  • За 2-3 минуты до готовности вливаем уксус
  • Готовый салат раскладываем по стерилизованным банкам
  • Закатываем
  • Утепляем банки, перевернутые вниз крышкой
  • Прогреваем таким образом около суток
  • Храним в прохладном месте

Вареная свекла на зиму в банках: рецепт

Заранее подготавливаем:

  1. Палочки гвоздики — 5-7 шт.
  2. Захар - 1 супена лъжица.
  3. Свекла – 1,5 кг
  4. Свежий чернослив – 1 кг
  5. Сок яблочный – 1 л
  6. Соль –1 ст.л.

Готвене:

  • Вареную в кожуре свеклу очищаем, нарезаем толстыми пластинками
  • Из слив удаляем косточки, промываем
  • Поставяме плодове и зеленчуци на слоеве в буркани, измествайки всеки ред с карамфил
  • Ние варим сока със захар и сол
  • С гореща саламура изсипете кутии с продукти
  • Покриваме с железни капаци
  • Стерилизирайте кутиите във водна баня от 10 и 15 минути, в зависимост от размера на контейнера
  • Ние навиваме детайлите
  • Може да се съхранява при стайна температура

Задушено цвекло за зимата: много вкусна рецепта за салата

Съставът на набора от хранителни стоки:

  1. Цвекло - 1 кг
  2. Тинкинг оцет 9% - 4 с.л. л.
  3. Чесън - 1 глава
  4. Подправка за моркови в корейски 2 ч.л.
  5. Слънчогледово масло - не пълно стъкло

Основните технологични етапи:

  • Изплакнете добре зеленчуците
  • Изсипете ги със студена вода, доведете до кипене
  • Гответе за 20 минути
  • Изцедете врящата вода, изсипете студена вода и хладни коренови култури

Етап 1

  • Почистваме от кожата, търкаме специална ренде за корейски моркови

Стъпка 2

  • Поръсете с подправки, смесете

Стъпка 3

  • Смелете скилидките чесън
  • Поставете врящо масло, но не пържете

Стъпка 5

  • Изсипете полученото ароматизирано масло, добавете оцет

Стъпка 6

  • Ние го опаковаме на салата от чисти банки
  • Покриваме с метални капаци
  • Стерилизирайте половин литър стъклени контейнери за 15 минути
  • Тогава се запушваме

Крайния продукт

Цвекло с тиквички за зимата: заготовки, рецепта

Различни комбинации

Трябва да имате на склад:

  1. Цвекло и тиквички - 1,5 кг всяка
  2. Лук - 1,5 кг
  3. Оцет 10% –1,5 с.л.
  4. Масла - 1/2 с.л.
  5. Захар - 4 с.л.
  6. Сол - 2 супени лъжици.
  7. Черен и ароматен пипер-7-9 грах
  8. Лист Lavra - 3 бр.

Процес на обработка:

  • Сварете кореновите култури на цвеклото до пълна готовност
  • След това извадете корите от цвеклото, обелете тиквичките от семена
  • Смилайте зеленчуци с груба ренде
  • Нарязани на малки кубчета
  • В голям дебел тиган смесете компонентите за маринатата:
  1. оцет
  2. растително масло
  3. захар
  4. сол
  5. пипер
  6. allspice
  7. дафинов лист
  • Варете за 2-3 минути
  • Ние хвърляме приготвени зеленчуци
  • Tomim на слаб огън за 10-15 минути
  • Поставяме в бурканите на пода на пода
  • Стерилизираме заготовки с помощта на водна баня, в рамките на 9 минути
  • След това преобръщаме банките
  • Премахваме за съхранение

Цвекло с черен пипер и домати за зимата: вкусна рецепта

Приготвяме съставките:

  1. Прясна култура от цвекло - 2 кг
  2. Български пипер - 1 кг
  3. Домати - 1 кг
  4. Лук - 1 кг
  5. Чили пипер - 2 бр.
  6. Растително масло - 1,5 с.л.
  7. Трапезарен оцет - 70 ml
  8. PAS-2-4 PC.
  9. Сол - в предпочитанието си

Получаване на подготовка:

  • Сварете цвекло, хладно, изрязано със средни сламки
  • Нарязахме лука на половин пръстени в слънчогледово масло до прозрачно
  • Български пипер блестеше хубав юфка, изпрати до тенджерата с лък за пържене за 5 минути
  • След това, там поставяме варено цвекло
  • Ние продължаваме да обсъждаме 5-10 минути
  • Доматите и шушулките на горящ пипер се превръщат в пюре с блендер
  • Издърпващ остри сос задушени зеленчуци
  • Сложете сол, листа за залив Tim 10 минути
  • Преди да извадите от плочата, изсипете в кипяща маса на оцет
  • Готови разливи в чистите сухи банки
  • Стерилизирайте върху водна баня 15-20 минути
  • Следващия пиш
  • Премахваме веднага на студено място за съхранение

Подробни стъпки

Цвекло за зима без рецепти за оцет с лимонена киселина

Съединение:

  1. Beet варени - 5 бр.
  2. Khrena root - 25 g
  3. Захар - 0.5 супена лъжица.
  4. Вода се сварява - 1 супена лъжица.
  5. Лимонова киселина - 20 г
  6. Сол - 1 ч. Л.

Готвене:

  • Варени зеленчуци, изрязани слама
  • Пречистени корени в Khrena се завъртат на месомелачка
  • Свържете се с цвекло
  • Във вода плакат лимонена киселина, захар и сол
  • Напълнете със студени маринодажни зеленчуци, микс
  • Отключване в чистия контейнер с малък размер
  • Стерилизиране: 0.5 L кутии - 15 минути, 1 L - 25 минути
  • След което потъкваме плътно с метален капак

Цвекло хайвер за зимата: много вкусна рецепта

1 вариант

Необходимите компоненти:

  1. Пресни цвекло - 1 кг
  2. Лук - 0.5 кг
  3. Растително масло - 0.7 ml
  4. Оцет на маса (9-%) - 25 мл
  5. Сол - 10 г

Технология на процесите:

  • Корен корен към готовност, хладно, разтрийте на рендата
  • Лук нарязани с малки кубчета се свързват с цвекло
  • Добавете масло и оцет, сол
  • Разбъркайте, поставете дълбока тенджера
  • Пюре на бавен огън 20-30 минути
  • Освободете се в чисти банки, стерилизирайте по обичайния начин
  • Ние завършваме банките, готино, почистваме

Вариант 2.

Продукти:

  1. Пресни цвекло - 1.5 кг
  2. Морков - 0.5 кг
  3. Лук - 0.5 кг
  4. Чесън - 2 глави
  5. Пикантно пипер - 0.2 под
  6. Растително масло - 1 супена лъжица.
  7. Сол, захар - 1 супена лъжица.
  8. Доматена паста - 1 супена лъжица.
  9. Оцетна същност (70%) - 1 супена лъжица.

Этапы технологического процесса:

  • Суровите корени корени и моркови почистват от кора, триене
  • Лук и чесън фино блестящ
  • Pod пипер пречиства от семена, нарязана тънка слама
  • На първо място, замнете на петролни минути 4: лук и чушки
  • След това добавете моркови и автомобили за още 6 минути
  • След това поставете цвекло и утре още 15 минути
  • След това запълваме доматено паста, солена сол, захар, чесън
  • Готвене при разбъркване още 5 минути
  • Налейте оцет
  • Разширяваме банките
  • Стерилизирайте
  • Ние бързаме, ние почистваме в мазето за дългосрочно съхранение

Видео: празно от цвекло за зимата. ICRA от цвекло

Мариновани цвекло за зимата изцяло без стерилизация: Рецепта

Празен Цял цвекло

Съставки:

  1. Свекла, приблизительно одинакового размера – 10 шт. (2 кг)
  2. Вода – 1 л
  3. Уксус 70%– 1 ч.л. на литровую банку
  4. Сахар – 2 ст.л
  5. Соль – 2 ст.л
  6. Черный перец горошком – 7 шт.
  7. Лавровый лист – 3 шт.
  8. Корица – на кончике ножа

Технологические этапы:

  • Корнеплоды свеклы отвариваем до готовности
  • Очищаем от шкурки
  • Просушиваем
  • Утрамбовываем плотно в банки
  • Кипятим около 10 минут маринад из воды соли, сахара, горошков перца
  • Заливаем маринадом банки со свеклой
  • Выдерживаем под крышкой 10 минут
  • Сливаем рассол в кастрюлю, доводим до кипения
  • В банку кладем лавровый лист, корицу
  • Заливаем кипящим маринадом
  • Налейте оцет
  • Закатываем металлическими крышками

Квашеная свекла на зиму, рецепты. Как заквасить свеклу в домашних условиях?

Составляющие компоненты для квашения:

  1. Свекла (темно бордовая) — 1,5 кг
  2. Вода — 1 л
  3. Соль — 1,5 ст. л.
  4. Перец острый — 1 стручок
  5. Чеснок — 10 зубчиков
  6. Укроп сухой (семена) — 1 ст.л.
  7. Перец черный и душистый — по 7 горошин
  8. Зелень укропа — 2-3 веточки

Основы технологического процесса:

  • Свекольные корнеплоды отвариваем до готовности вместе с кожурой
  • Мягкие плоды вынимаем из воды, очищаем и остужаем
  • Нарезаем тонкими кружочками
  • Укладываем в трехлитровую чистую банку свекольные пластики слоями, пересыпая семенами укропа, нарезанными зубчиками чеснока, горошками перца. Жгучий перец ставим целиком
  • Заливаем остуженным прокипяченным рассолом из воды и соли
  • Выдерживаем при комнатной температуре около 3-х дней, прикрыв хлопчатобумажной салфеткой
  • Храним в холодильнике

Этот рецепт используют в основном для приготовления салатов.

Вкусный борщ получается из квашеных корнеплодов в сыром виде:

  • Ход работы и состав продуктов подойдет от предыдущего рецепта
  • Свеклу не отвариваем
  • Квасим в теплом месте около 2-х недель.

Благодаря прекрасной сочетаемости свеклы со многими другими ингредиентами заготовки из неё весьма разнообразны. На основе предложенных вариантов приготовления закуски можно придумать еще множество дополнительных оригинальных блюд, с добавлением любимых продуктов.

Видео: Заготовка из свеклы на зиму. Редкий рецепт